חוק רשות מקרקעי ישראל, התש"ך-1960, קובע כי ניתן להעביר בעלות במקרקעי ישראל, בהתאם לכללים המפורטים בו, כך שהחוכר יירשם בטאבו כבעלים של הנכס.
החלטת מועצת מקרקעי ישראל בנושא העברת הבעלות כמפורט בפרק משנה 5.1 בקובץ החלטות מועצת מקרקעי ישראל קובעת כי העברת הבעלות תתבצע בשני מסלולים: האחד – העברת הבעלות ללא תמורה והשני – העברת הבעלות תמורת תשלום. העברת הבעלות היא זכות ולא חובה, והחוכר רשאי לבחור שלא לקבל את הבעלות בנכס גם אם העברת הבעלות הוצעה לו ללא תמורה.
חוכר שנרשם כבעלים בנכס בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) או שקיבל מרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) "איגרת זכאות לבעלות" אף כי טרם נרשמו זכויותיו בפועל, לא יידרש לפנות לרשות כדי לקבל את אישורה לבקשה להיתר לתוספת בנייה, פיצול מגרש, שינוי ייעוד ו/או ניצול ושימוש חורג, ולא יתבקש לשלם בגין הסכמת רמ"י להיתר מסוג זה.
ככלל, חוכר העונה על הקריטריונים שנקבעו בהחלטת המועצה ונמצא זכאי להעברת הבעלות ללא תמורה, יקבל הודעה מרמ"י, שבה תפורט זכאותו לבעלות ומסמכים נלווים לוועדה המקומית לתכנון ובנייה המייתרים את הצורך בהסכמת הרשות בעת שינוי תכנוני. במסגרת ההודעה תינתן לחוכר אפשרות להתנגד להעברת הבעלות בנכס במשך 60 ימים מיום משלוח ההודעה. אם בתום תקופה זו לא התקבלה התנגדות החוכר, תפעל רמ"י להעברת הבעלות ולרישום החוכר כבעלים.
העברת הבעלות ללא תמורה על ידי רמ"י נעשית באופן מרוכז, ללא תשלום וללא צורך בהגעה או בהגשת טפסים לרשות או ללשכת רישום המקרקעין. בעת הרישום תתווסף הערה בפנקסי המקרקעין בדבר הגבלת העברת הזכויות לזר, כהגדרתו בחוק מקרקעי ישראל (תיקון מס' 3), התשע"א-2011.
חוכר הזכאי להעברת הבעלות בתמורה, רשאי להגיש לרמ"י.
חוכר הזכאי להעברת הבעלות בתמורה, רשאי להגיש לרמ"י טופס בקשה לרכישת הבעלות בצירוף המסמכים הנדרשים. לאחר התשלום יישלחו אליו שטרי מכר חתומים על ידי רמ"י לצורך רישום זכויותיו בלשכת רישום המקרקעין או "איגרת זכאות לבעלות".
האמנה שבין מדינת ישראל לקרן הקיימת לישראל (קק"ל), התשכ"ב-1961 אינה מאפשרת שינוי בבעלות מקרקעי קק"ל אלא בין היתר בדרך של חליפין, ולכן החלטת המועצה בנושא העברת הבעלות לא חלה על מקרקעי קק"ל. בהנהלת רמ"י הוחלט על הפעלת מדיניות אחידה בין חוכרי מדינה ורשות הפיתוח לבין חוכרי קק"ל, וחוכר בקרקע קק"ל זכאי להטבות הגלומות בהעברת הבעלות, למעט רישום הבעלות על שמו.
העברת הבעלות על שם החוכר במקרקעי קק"ל כפופה לעריכת עסקת חליפין בין המדינה לקק"ל, שלאחריה ניתן יהיה לרשום את החוכר כבעלים לפי רפורמה במרשם המקרקעין. לא ניתן לבצע העברת בעלות באופן פרטני, ורמ"י פועלת לעריכת עסקות לחילופי קרקעות בין המדינה לקק"ל, והחלה ברישום בעלות לפי הרפורמה באופן מרוכז על שם אלפי חוכרים במקרקעי קק"ל.
רישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו) של נחלה – האם זה אפשרי, ואם כן, מהו התהליך?
הבנק הנותן משכנתא מבקש לרשום את המשכנתא לזכותו. היכן יש לרשום אותה?
אגודה שיתופית שהיא מושב עובדים, כפר שיתופי, מושב שיתופי, קיבוץ או אגודה חקלאית שיתופית, כהגדרתם בתקנות האגודות השיתופיות (סוגי אגודות) (תיקון), התשס"ו-2005 ,אשר מושכרים או מוחכרים לה קרקע כמשבצת בתנאי נחלה.
סיום בניית שלד וגג בהתאם לתצהיר מהנדס או אדריכל
אישור זכויות או הודעה על רישום זכויות בנכס
התחייבות לרישום משכנתא וסילוקה