א. ייעוד קרקע והשימושים המותרים בה עשויים להשתנות במוסדות התכנון אם ביוזמת רשות מקרקעי ישראל, הרשות המקומית או בעל הזכויות. כאשר חוכר מבקש לרכוש זכויות שנוצרו מהתכנון החדש עליו לקבל את אישור רשות מקרקעי ישראל ולעגן את הזכויות שנרכשו בחוזה חדש.
ב. רמ"י תגבה דמי היתר עבור מתן הסכמתה לבעל זכויות להפיק מהמקרקעין הנאה נוספת על זו שרכש, בגבולות שטח ההקצאה המקורי.
ג. לא ניתן לבצע פיצול מגרש, שינוי ייעוד/ניצול בקרקע שהוקצתה בפטור ממכרז, לנכה צה"ל שהומלץ על ידי אגף השיקום במשרד הביטחון, למטרת תחנת דלק.
ד. זיכוי בגין שווי הקרקע במצב הקודם (הזכויות על פי החוזה כולל זכויות נוספות שנרכשו בעבר) יינתן רק בעסקת שינוי ייעוד ו/או ניצול.
ה. פיצול מגרש מגורים - כאשר אושרה תוכנית חדשה במוסדות התכנון במסגרתה אושרה חלוקת השטח המוחכר על פי חוזה חכירה לשני מגרשים או יותר, באופן המאפשר לבנות על המגרשים שנוצרו מספר יחידות דיור גדול יותר או מספר מבנים אחרים גדול יותר, מכפי שהותר על פי חוזה החכירה.
ו. פיצול מגרש בתעסוקה - חלוקת השטח המוחכר לשני מגרשים או יותר על בסיס תשריט חלוקה מאושר על ידי הוועדה המקומית או על פי תוכנית בין אם התווספו זכויות בנייה ובין אם לא.
ז. שינוי ייעוד – ייעודה של הקרקע, כפי שמוגדר בחוזה החכירה, שונה במוסדות התכנון ואושרה תוכנית חדשה המתירה ייעודים נוספים במקרקעין או שינוי שימוש ממטרת החכירה בחוזה בהתאם לתוכנית התקפה במועד ההקצאה.
ח. שינוי ניצול - כאשר אושרה תוכנית חדשה במוסדות התכנון במסגרתה הוגדלו זכויות הבנייה במקרקעין כדלקמן:
1. בבנייה נמוכה למגורים - דיור לשטח המוחכר מעבר לתוספת של יחידה אחת (להבדיל מתוספת בנייה שמשמעותה תוספת זכויות עד 2 יחידות דיור למגרש בסך הכל).
2. בתעסוקה (תעשייה, משרדים, מסחר, תעשיית עתירת ידע ומלונאות) –
הרחבת מבנה קיים, ובעקבות מימושה יגדלו אחוזי הבנייה (עיקרי+שירות) שנוספו למגרש למעלה מפי שניים מאלה שהוקנו בחוזה החכירה.
ט. תשלום היטל ההשבחה יחול במלואו על החוכר.
י. תשלום דמי היתר מהוונים במסגרת ביצוע עסקת שינוי ייעוד ו/או שינוי ניצול או פיצול מגרש במגורים, מקנה לחוכר זכויות חכירה מהוונות לתקופה של 49 שנה, שתחילתן מיום אישור העסקה. ללא תלות באיזו תקופה מצויה החכירה (ראשונה/שנייה וכו').
יא. בקרקע בייעוד מגורים או תעסוקה -
בעת הגשת בקשה לביצוע שינוי ייעוד ו/או שינוי ניצול או פיצול מגרש, רמ"י תציע רכישת זכות הבעלות על פי תנאי פרק 5.1 בקובץ החלטות המועצה.
אם החוכר עומד בקריטריונים המפורטים בקובץ החלטות המועצה אך לא מממש את הצעת רמ"י לרכישת הבעלות, לא ניתן יהיה לקזז את דמי ההיתר ששולמו אם יבקש לרכוש את זכות הבעלות בעתיד.
להנחיות מפורטות ופירוט חישובים ראו נוהל 35.14B לשינוי ייעוד/ניצול או פיצול מגרש מגורים בבנייה נמוכה, תעסוקה ומוסדות ציבור בקרקע עירונית.