- רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) מנהלת את קרקעות מדינת ישראל, הקרן הקיימת לישראל ורשות הפיתוח ומקצה מקרקעין למגוון רחב של לקוחות (פרטיים, חברות, עמותות ועוד) במגוון ייעודים ושימושים (מגורים, תעשייה, מסחר, חקלאות ועוד).
- בעל זכויות עשוי, בנסיבות שונות, להעביר לגורם אחר את זכויותיו, כולן או חלקן, בתמורה או שלא בתמורה. פעולה זו נקראת "העברת זכויות", והיא מחייבת את אישורה של רמ"י בהיותה מנהלת הקרקע.
- הסכמת רמ"י תתכן רק לאחר הגשת כל המסמכים הנדרשים לרמ"י, השלמת כל הפעולות הנדרשות כמפורט בנוהל מס' 90.03B, תשלום דמי הסכמה -אם הנכס אינו מהוון ותשלום חובות דח"ש -אם קיימים.
- "דמי הסכמה" - הסכום שעל מעביר הזכויות לשלם לרמ"י עבור עליית ערך הקרקע בנכס לא מהוון בעת בקשה להעברת זכויות (הסכום הנ"ל מבטא את חלקה של רמ"י בעליית ערך הקרקע בין ערך הקרקע בעת רכישת הזכויות לבין ערכה בעת העברת הזכויות).
- על תשלום דמי הסכמה לא חלות הנחות אזורי עדיפות לאומית.
- לא חלה חובה על מעביר הזכויות לקבל את אישור רמ"י במקרים הבאים:
- נכסי מגורים מהוונים (במגזר העירוני בלבד) הרשומים בלשכת רישום מקרקעין (טאבו), וקיימת הערה בנסח הרישום שלפיה אין מגבלה בהעברת זכויות וירושה.
- נכסי מגורים מהוונים בבנייה רוויה (במגזר העירוני בלבד) המנוהלים באחת מ-6 החברות הבאות: רסקו, עמיגור, עמידר, אזורים, שיכון ובינוי ומשה"ב. - פטור מתשלום דמי הסכמה (ראו פירוט והנחיות בנוהל מס' 90.03B):
- העברת זכויות במגורים בהסכם פיתוח או בחוזה חכירה בנכסים מהוונים פטורה מתשלום דמי הסכמה
- ניתן להגיש בקשה לפטור מתשלום דמי הסכמה במגורים, אם מעביר הזכויות עומד בקריטריונים המפורטים
בטבלת הפטורים וההנחות במגורים.
- ניתן לקבל פטור מתשלום דמי הסכמה בעת ביצוע העברת זכויות באמצעות היוון דמי החכירה השנתיים או
באמצעות עריכת עסקת שינוי ייעוד וניצול, כמפורט בנוהל 90.03B.
- העברת זכויות של נכס בייעוד ציבורי לרשות המקומית בהתאם למטרת ההקצאה, תהיה פטורה מתשלום
דמי הסכמה
- מקרים שבהם מעביר הזכויות לא יחויב בתשלום דמי הסכמה (ההעברה אינה נחשבת כ"העברת זכויות" לעניין חישוב דמי ההסכמה, לא יתבצע חישוב של דמי הסכמה. מקרים אלו אינם מוגדרים כפטורים מדמי הסכמה, אלא במועד העברת הזכויות הבאה. דמי ההסכמה יחושבו החל מרכישת הזכויות הקודמת):
- העברת זכויות ל"קרוב": בן זוג, לרבות ידוע בציבור כבן זוג, או גרוש/ה במסגרת הסכם גירושין, אח, אחות
נכד, הורה, הורי הורה, צאצא וצאצא בן הזוג, מאמץ ומאומץ ובן זוגו של כל אחד מאלה.
- העברת זכויות ממוריש ליורשו החוקי ובין היורשים החוקיים של אותו מוריש בינם לבין עצמם. - במקרים בהם הופרו תנאי הסכם הפיתוח או הופרו תנאי חוזה החכירה לא תאשר רמ"י את העברת הזכויות, אלא אם כן תוקנו ההפרות או הוסדרו בהסכמת רמ"י ועפ"י החלטות המועצה הרלוונטיות ונהלי רמ"י.
- ראו פירוט בנוהל מס' 90.03B "העברת זכויות במקרקעין נכסי מגורים, תעסוקה ומוסדות ציבור".