משכנתא היא משכון של מקרקעין הנרשמת בלשכת רישום מקרקעין (טאבו) ומשמשת כערובה להבטחת פירעון הלוואה הניתנת על ידי בנק, חברת ביטוח או גורם אחר (הגורם המלווה).
כאשר זכויות הנכס מנוהלות ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י), כלומר אינן מנוהלות בלשכת רישום מקרקעין או בחברה משכנת או בחברה קבלנית, מנפיקה רמ"י "כתב התחייבות לרישום משכנתא", שמשמעותו התחייבות שלא לרשום בלשכת רישום המקרקעין את הזכויות בנכס, אלא אם כן במעמד הרישום תירשם גם המשכנתא לטובת הגורם המלווה וכן התחייבות שלא לאשר העברת זכויות בנכס ללא הסכמת הגורם המלווה.
לאחר פירעון ההלוואה או גרירתה לנכס אחר, על בעל הזכויות לפנות לרמ"י בבקשה לבטל את כתב ההתחייבות לרישום המשכנתא בצירוף אישור הגורם המלווה לביטול כתב ההתחייבות לרישום המשכנתא.
בנכס שנרכש בשותפות ניתן להפיק התחייבות לרישום משכנתא רק על חלקו של שותף אחד בזכות. בנכס שנרכש על ידי שני בני זוג לא תינתן התחייבות לרישום משכנתא על שם אחד מבני הזוג אלא רק בהסכמת שני בני הזוג. בנכסים אשר בהם קיימת התחייבות לרישום משכנתא ובעל הזכויות מעוניין לצרף שותף לזכויות, אם בדרך של העברת זכויות או בדרך של העברת מניות, עליו להמציא את אישור הגורם המלווה להעברת הזכויות כאמור בנוהל העברת זכויות.
תנאים למתן כתב התחייבות לרישום משכנתא:
א. אי קיום עיקולים או קבלת הסכמה מאת הגורם שהוציא את צו העיקול (אין די בקבלת הסכמת הזוכה בלבד) / משכון / פסק משקם / מניעה משפטית / הערות.
ב. אי קיום משכנתאות נוספות; במידה וקיימת משכנתא נוספת לטובת גורם אחר, יש לקבל את הסכמתו בכתב למתן כתב התחייבות לרישום משכנתא בדרגה שנייה או פרי-פסו (שווה זכויות).
ג. חוזה בתוקף (כולל משקי עזר), למעט נחלות ללא חוזה חכירה.
ד. לא קיימים חובות לרמ"י.
ה. לא קיימות הערות לשימושים חורגים או חריגות בנייה.
ו. הנכס אינו רשום בלשכת רישום מקרקעין ואינו ניתן לרישום בלשכת רישום מקרקעין - נכס הניתן לרישום בלשכת רישום מקרקעין הוא נכס שמתקיים בו לפחות אחד מהתנאים הבאים:
לפירוט הנחיות ותנאים ראו נוהל 90.02B "התחייבות לרישום משכנתה וסילוקה".